16 Mayıs 2012 Çarşamba

"İnternet" Büyük Harfle Yazılır

Dil bilgisi konusuna takıntılıyım. İnsanlar neden ısrarla yeni kurallar uyduruyor bilmiyorum. Zorunlu eğitimin 8 yıl olduğu, herkesin yıllarca ÖSS'ye hazırlandığı ve İnternet'te yazıp çizen neredeyse herkesin üniversite mezunu olduğu bir ortamda neden hala dahi anlamındaki de'nin ayrı yazılmadığını bilmiyorum. Bütün yanlışları düzeltebilecek durumum da yok ama İnternet konusunda hassasım.

"İnternet", bir özel isimdir. İngilizcede "the Internet" denir, yani Dünya'da bir tane İnternet vardır. Daha doğrusu, teknik bir terim olarak birbirine bağlı bilgisayarların oluşturdukları ağların her birine "internet" denir, ama zaman içinde bütün bilgisayarların istedikleri zaman bağlanabilecekleri açık bir ağ olarak, "internetlerin interneti" (the Internet of internets) denilen İnternet ortaya çıktı.

Dünya'nın neresinde olursanız olun, bir İnternet bağlantısı bulup, tarayıcıya "interneyt.blogspot.com" yazdığınızda bu siteye gelirsiniz, ve benim tek bir sunucuya yüklediğim bu yazıya ulaşabilirsiniz çünkü İnternet'tesiniz ve İnternet global bir ağ. (Zaten İnternet ikonu arattığınızda, karşınıza hep Dünya şeklinde ikonlar gelir.)

Ek bilgi: Büyük "i" harfi İngilizcede "I" şeklinde, üzerinde nokta olmadan yazılır ama Türkçede "İ" şeklinde yani üzerinde nokta olacak şekilde yazılır. "İstanbul" yazarken Türkçede noktalı, İngilizcede noktasız büyük i kullanılır; İnternet yazarken de aynı şekilde olmalıdır.

2 comments:

Orhan dedi ki...

Peki I değil İ ile yazmak hususunda ne diyorsun Deniz? Washington da zamanında Vaşington olarak yazılıyordu misal. TDK'nın bu meseledeki kuralı biraz kesinlikten uzak.

Unknown dedi ki...

Güzel ve faydalı bir açıklama olmuş. Teşekkürler.

Yorum Gönder

Yorumlarınız benim için çok değerli. Şimdiden teşekkür ederim.

Son zamanlarda en çok okunan yazılar: